Jest kilka alternatywnych do ekspresu sposobów zaparzania kawy . Jednym z nich jest m.in. zaparzacz do kawy typu " French Press".  Jest to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów zaparzania pysznej, bogatej w aromat kawy. Jedynym wymogiem jest tutaj grubiej zmielona kawa - po to, by po przesunięciu pompki do dołu urządzenia oddzielić fusy od zaparzonego napoju ( nie każdy przecież lubi kawę typu "turecka " ). Smak kawy przygotowanej we French Press jest bogaty i wyrazisty.

Jak używamy " French Press " ?

1. Wsypujemy kawę do środka urządzenia ( ilość zależy oczywiście od indywidualnych upodobań, co do intensywności naparu oraz od tego, czy przygotowujemy kawę dla 1 czy 2 osób ). Standardowa ilość to jedna czubata łyżeczka kawy na każde 125 ml wody ( zalecamy użycie przefiltrowanej ).

2. Zalewamy gorącą wodą ( idealnie byłoby poczekać 1-2 minuty od zagotowania ) i mieszamy. Jeśli lubimy pić delikatną kawę, to można pominąć proces mieszania.

3. Czekamy kilka minut ( najlepiej 3-4 minuty - to czas ,który pozwala w procesie zaparzania na maxymalnie wydobycie z kawy tego, co najlepsze, zaś parzenie kawy powyżej 10 min może spowodować ,iż kawa będzie zbyt kwaśna ).

4. Zakładamy pokrywkę z tłoczkiem i powoli dociskamy go do dna, by oddzielić fusy od naparu kawowego.

5. Następnie przelewamy kawę do kubka i możemy już skosztować :-).

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl